lördag 31 juli 2010

Bärpaj - mums!, sa allergikern :-p

"Hallon o blåbär, Blåbär o hallon", 
sjunger fyraårige Max när han lyckligt går omkring på tomten och plockar i en burk. Smultron slinker med också.
Dom ska vi baka paj på, säger han. Han skuttar mellan sin "blåbärs-skog" i ett hörn av trädgården och "smultronskog" vid rabatterna, och hallonskogen som finns lite överallt där man inte grävt eller klippt.
Sommaren är verkligen en frosseriets högtid för honom som är multipel födoämnesallergiker.

Max är allergisk mot (håll i hatten nu!): 

Komjölk, reagerar även på getmjölk och fårmjölk. Titta på margarinpaketet och Aromaten tex. Där finns vassle/kasein, skummjölkkspulver eller laktos (som är en sockerart men dåligt renad och innehåller proteiner som allergiker reagerar på). Laktosfria produkter är bara befriade från mjölksockret, men mjölk är mjölk är mjölk - med eller utan mjölksocker!

Hönsägg. Visste ni att Zendium tandkräm innehåller ägg och mjölk?

Soja, och baljväxter/ärtväxter. Jordnöten är en baljväxt, liksom lupin, klöver, linser osv.... Bockhornsklöver är en baljväxt som används i vanlig curry. Ärtprotein eller sojaprotein används som utfyllnad i köttprodukter. Div förtjockningsmedel och konsistensgivare är ofta av baljväxter. McDonalds hamburgare innehåller soja.

Vete, inte att förväxla med glutenintolerans/celiaki. Glutenfritt gör honom sjuk om det inte är naturligt glutenfritt, dvs aldrig har varit i närheten av våra vanliga spannmål. Så den glutenfria avdelningen i butiken har kanske 4-5 produkter han kan äta.
Glukossirap/glukosstärkelse används flitigt i ex saft, sylt, glass, godis, charkprodukter mm. Det kan utvinnas från vete, majs eller potatis. Tror ni producenterna skriver ut vad det är gjort av? Bara i undantagsfall kan man utläsa det.

Havre, inga konstigheter där. Producenterna har inte hittat på några konstiga namn för det. Än ;-)

Korn, är väl inte så vanligt tänker man. Tills man börjar läsa... maltodextrin görs av malt som görs av korn. Finns i bla vanliga cornflakes, buljongtärningar och smaksatta teer!


Råg,  samma som med havre; inga konstigheter. Det står i innehållsförteckningen om det finns.

Hygienprodukter och skönhetsprodukter, som ex hårschampo och tvål kan innehålla veteprotein, mjölkprotein, soja och så vidare. Man blir visst snyggare av det? ;-)
Att handla i en vanlig livsmedelsbutik kan ta 3 gånger så lång tid när man ska läsa alla innehållsförteckningar. Och så ska man hålla E-nummer och latinska namn i huvet samtidigt som man kisar för att se den mikrokopiskt lilla texten... I värsta fall medan alla är hungriga och trötta, för att väl hemma upptäcka att de tamejfan hade dyngat i stärkelse i ketchupen utan att uppge om det är gjort av vete eller ris???


Worst case scenario: 
Sorry Max, du får ingen ketchup idag för det står bara stärkelse och jag kan inte ringa och fråga för de har stängt för dagen! Jag är ledsen älskling, du kan få frukt som efterrätt istället? Jaha, du vill ha kaka...jaja, vi bakar.... jodå vi hinner, klockan är bara halv sex och vi har inte ätit middag än... 

Läs mer här http://utanallt.blogspot.com/search/label/Innehållsförteckningsguider och häpna över alla fallgropar som finns! 

Men, herreguuuud, vad tål han då? Är väl den vanligaste frågan. 
Ris, potatis, majs, kött, fisk, frukt, grönsaker, kokosmjölk, bovete (som egentligen är en ört), fibrer från potatis, psylliumfrö, matolja och mjölkfria margariner mm kommer man väldigt långt på.
Vi bakar på mjölmixer av ris, potatis och majs tex. Ingen märker skillnad på våra smulpajer eller middagar :-)

Men hemma hos oss, i Max eget hem är det en "fredad zon" mer eller mindre fri från allergener. :-)
Där är det han som är normen och vi andra som är undantaget. Det är VI som får använda speciella matlagningskärl mm om vi "måste" ha sånt han inte tål. :-)
Om vi använder porslin och bestick så dubbeldiskar vi det, eller sköljer noggrant innan det går i diskmaskinen. Aldrig samma diskbalja eller diskborste. Aldrig plast eller trä, bara metall eller glas.

För vår del är det en naturlig del av vardan, men problemen kommer sen när man har gäster som tar med sig "en liten bulle för ni två ska väl också ha nåt gott 'flin flin flin' "
Sure, en liten bulle är väl inget som vi inte kan hantera. Jag och maken har vanan inne och rör inte någonting, inte ens kaffekannan, innan vi tvättat händerna. Och vi rör inte stolen, kökskranen, servetterna etc heller!
 - Men gästerna är inte lika rutinerade och kan bli förnärmade om man torkar av efter dem eller påminner dem om att tvätta händerna direkt efter maten. I köket. Ta inte vägen om toalettdörren och handtaget och pilla inte på fina blomstervasen på vägen!

Eller på dagis när sonen kommer hem prickig och efter ett tag skriker rätt ut av smärta och klåda tills medicinerna verkar och läppsvullnad går ner och han slutar gråta.
Vid efterforskning visar det sig att de har bakat på avdelningen! När de vet att han är allergisk! 
 - Ja, barnen måste ju i pedagogiskt syfte få måtta upp vetemjöl! Och Max får vänta i det andra rummet under tiden och sen städar vi upp efter bakandet och Max kan vara med igen. Barnen blir ju sååå glada när de får äta det de själva gjort!
Javisst förstår vi det. Men vi förstår också att en allergiker lider helvetets plågor när attacken håller på!
mjöldamm kan ta 6-12 timmar på sig att lägga sig så att en normalkänslig kan vistas i rummet. En känslig person kan inte vistas i lokalen på 24 timmar efter att man hanterat mjöl!
- Ring mig nästa gång så hämtar jag hem honom - tack! Och OM ni skulle missa det av någon anledning, ge honom medicinen utan att fråga och ring mig så fort ni kommer på det. TACK!

Eller när man kommer hem till folk som precis har bakat eller knäckt ägg. Eller haft världens brödorgie med sjutton barn som kastar smulor omkring sig och kletar smör på allt som finns. Typ...

'skakar av sig frustrationen' 
Ja, de gör det inte av elakhet - vi vet ju det. Men varför ska man ifrågasätta allt vi säger och komma med påståenden att "det kan inte vara så farligt" (nej, se själv på när ett litet barn gråter av smärta när bajset är stenhårt, eller trösta och smörj när det kliar som på en narkoman på avtändning?)
Och "ni två ska väl ha nåt gott!?". Tack men nej tack. Vi äter ute om vi inte kan leva utan äggmackor, wienerbröd och sojadränkt kinamat.

Vi hoppas, verkligen önskar och hoppas att lillgrabben i magen inte blir lika allergisk som Max. Men å andra sidan så klarar vi det ju! Så det kanske vore lättare med samma strul än med något annat strul. Tänker på grava hjärtfel, autism, och så mycket annat familjer runtom har att tampas med.
Kanske det vore enklare om jag som ammande mamma åt samma mat som Max och lillebror sedan hakar på samma mat?

Asch, det här skulle ju bli ett glatt och trevligt inlägg - istället blev det en frustration över omgivningens brist på hänsyn till kroniska sjukdomar och ifrågasättande av diagnoser.
Förlåt!
Jag skyller på regnet och gravidhormonerna. OK? ;-)

// G

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar