söndag 28 augusti 2011

8 månaders-skrutt-ungen Loa den goa :-)

Det var länge sen jag skrev, och det har varit tunt med skrivandet i sommar. Man är ute eller umgås med folk. Är jag hemma och händerna är lediga så är det alltid nån som klänger på mig och då är det inte lätt att skriva! Jag njuter av livet och ungarna fast det är tröttande och ibland irriterande med två mammagrisar. Maken är helt fantastisk och läser av mig bra så han lockar bort kidsen när han ser att jag behöver lite "luft". Jag älskar min familj! ♥ 


Såhär är livet med Loa nu när han är 8 månader


Tänder: Loa fick första tanden för en knapp månad sedan och strax därefter ploppade tvåan upp. Han har bara bitit mig i bröstet av misstag några gånger, men det är inga problem alls att amma honom :-) Det var maken som först upptäckte tanden genom att den skrapade i skeden när han matade Loa.

Amning och Mat: Det går fram o tebax - som det har gjort med de andra kidsen också.
Utan förvarning dissar han bröstet till förmån för skedmat på dagarna. Mjölken börjar sina och ungen bara biter ihop o vänder bort huvet från bröstet. Vad göra? Det blir till att natt-amma ungen. Ber han inte om brösten så tar jag upp honom och ammar innan jag lägger mig på kvällen. Har han ätit dåligt på kvällen så är han hungrig på natten och tar bröstet "helt frivilligt" :-).
Nån vecka senare dissar han skedmaten och förväntar sig att brösten ska flöda. Jojo, det blir till att gosa extra några dagar så tuttarna hinner ikapp! Och så går vi tillbaka nåt steg med maten och ger sånt han gillade i början. Och gröt går alltid ner; antingen mjölkfria EnaGo eller Oldana risgröt med Althéra.
Och så dissar han bröstet igen. *s* Vi får väl se hur länge jag ammar den här gången? De andra kidsen ammade jag i snitt i 12 månader.

Sömn: Han sover ganska bra om det inte är för varmt eller kallt. När han kommit på nåt nytt roligt, som att sätta sig upp tex så sover han också "oroligt". Egentligen ber han inte om mat (bröstet) på nätterna om han inte ätit dåligt på kvällen utan han nöjer sig med napp o närhet - även från pappa :-).

Sitt, kryp och stå: Loa hade inte bråttom med att sitta helt utan stöd och utan att drutta omkull. Men till slut gick det! Han sätter sig och lägger sig utan problem. Vilken frihet för honom!
Han rullade fram länge men kom sedan på att man faktiskt kan åla/kravla sig fram. Nu går det undan - Hej å håh! Så till den milda grad att han fått skavsår på högerfoten som kan knuffar ifrån med!
Skavsår på lilla fossingen!
Han drar sig upp och försöker ställa sig upp med varierande resultat. Dags att rigga lära-gå-vagnen och plocka bort farliga saker från låga bord mm?


Pottan: Det går finfint. Han vet vad det handlar om och gör alltid ett försök när vi sätter honom på pottan vid blöjbyte. Vi är lika glada och berömmer oavsett om han kissar, bajsar, fiser eller bara sitter o försöker.
Loa sitter o klämmer på pottan 7 juni.
Då var han.. 5½ månad? 


Prat och babbel: Loa har alltid haft mycket varierade ljud i sitt register. Han ställde tungan på tvären när han "lallade" och har fortsatt med rena rama tungvrickargympan. Hahah, han låter för skön när han sätter igång o "pratar" om ditt o datt! Han säger "Heeeeej!" när vi hälsar på honom eller nån kommer in i rummet.


Max spånade på hur det hade varit om vi hade fått tvillingar? Då hade vi kunnat gosa med var sin bebis :-D.
Han är så kär i sin lillebror och otroligt stolt! Jag hoppas verkligen det håller i sig när Loa börjar ta för sig mera. Ja, det blir en utmaning för oss vuxna det!

// G