lördag 31 juli 2010

Bullerbytta!

De där efterlängtade fosterrörelserna...
de små knappt skönjbara puffarna i byxlinningen
blev idag till härliga underbara puffar över hela magen :-)
'lycka'
Det kändes som om han gjorde en kullerbytta inne i magen:
En puff, sedan ett swoamphluffpph - en gliiidande rörelse med ett snärtigt slut.
Lovely! ♥

Bullerbytta förresten? Jo, det är vad Max kallar kullerbyttor för när han är på bushumör ;-) 

// G

Bärpaj - mums!, sa allergikern :-p

"Hallon o blåbär, Blåbär o hallon", 
sjunger fyraårige Max när han lyckligt går omkring på tomten och plockar i en burk. Smultron slinker med också.
Dom ska vi baka paj på, säger han. Han skuttar mellan sin "blåbärs-skog" i ett hörn av trädgården och "smultronskog" vid rabatterna, och hallonskogen som finns lite överallt där man inte grävt eller klippt.
Sommaren är verkligen en frosseriets högtid för honom som är multipel födoämnesallergiker.

Max är allergisk mot (håll i hatten nu!): 

Komjölk, reagerar även på getmjölk och fårmjölk. Titta på margarinpaketet och Aromaten tex. Där finns vassle/kasein, skummjölkkspulver eller laktos (som är en sockerart men dåligt renad och innehåller proteiner som allergiker reagerar på). Laktosfria produkter är bara befriade från mjölksockret, men mjölk är mjölk är mjölk - med eller utan mjölksocker!

Hönsägg. Visste ni att Zendium tandkräm innehåller ägg och mjölk?

Soja, och baljväxter/ärtväxter. Jordnöten är en baljväxt, liksom lupin, klöver, linser osv.... Bockhornsklöver är en baljväxt som används i vanlig curry. Ärtprotein eller sojaprotein används som utfyllnad i köttprodukter. Div förtjockningsmedel och konsistensgivare är ofta av baljväxter. McDonalds hamburgare innehåller soja.

Vete, inte att förväxla med glutenintolerans/celiaki. Glutenfritt gör honom sjuk om det inte är naturligt glutenfritt, dvs aldrig har varit i närheten av våra vanliga spannmål. Så den glutenfria avdelningen i butiken har kanske 4-5 produkter han kan äta.
Glukossirap/glukosstärkelse används flitigt i ex saft, sylt, glass, godis, charkprodukter mm. Det kan utvinnas från vete, majs eller potatis. Tror ni producenterna skriver ut vad det är gjort av? Bara i undantagsfall kan man utläsa det.

Havre, inga konstigheter där. Producenterna har inte hittat på några konstiga namn för det. Än ;-)

Korn, är väl inte så vanligt tänker man. Tills man börjar läsa... maltodextrin görs av malt som görs av korn. Finns i bla vanliga cornflakes, buljongtärningar och smaksatta teer!


Råg,  samma som med havre; inga konstigheter. Det står i innehållsförteckningen om det finns.

Hygienprodukter och skönhetsprodukter, som ex hårschampo och tvål kan innehålla veteprotein, mjölkprotein, soja och så vidare. Man blir visst snyggare av det? ;-)
Att handla i en vanlig livsmedelsbutik kan ta 3 gånger så lång tid när man ska läsa alla innehållsförteckningar. Och så ska man hålla E-nummer och latinska namn i huvet samtidigt som man kisar för att se den mikrokopiskt lilla texten... I värsta fall medan alla är hungriga och trötta, för att väl hemma upptäcka att de tamejfan hade dyngat i stärkelse i ketchupen utan att uppge om det är gjort av vete eller ris???


Worst case scenario: 
Sorry Max, du får ingen ketchup idag för det står bara stärkelse och jag kan inte ringa och fråga för de har stängt för dagen! Jag är ledsen älskling, du kan få frukt som efterrätt istället? Jaha, du vill ha kaka...jaja, vi bakar.... jodå vi hinner, klockan är bara halv sex och vi har inte ätit middag än... 

Läs mer här http://utanallt.blogspot.com/search/label/Innehållsförteckningsguider och häpna över alla fallgropar som finns! 

Men, herreguuuud, vad tål han då? Är väl den vanligaste frågan. 
Ris, potatis, majs, kött, fisk, frukt, grönsaker, kokosmjölk, bovete (som egentligen är en ört), fibrer från potatis, psylliumfrö, matolja och mjölkfria margariner mm kommer man väldigt långt på.
Vi bakar på mjölmixer av ris, potatis och majs tex. Ingen märker skillnad på våra smulpajer eller middagar :-)

Men hemma hos oss, i Max eget hem är det en "fredad zon" mer eller mindre fri från allergener. :-)
Där är det han som är normen och vi andra som är undantaget. Det är VI som får använda speciella matlagningskärl mm om vi "måste" ha sånt han inte tål. :-)
Om vi använder porslin och bestick så dubbeldiskar vi det, eller sköljer noggrant innan det går i diskmaskinen. Aldrig samma diskbalja eller diskborste. Aldrig plast eller trä, bara metall eller glas.

För vår del är det en naturlig del av vardan, men problemen kommer sen när man har gäster som tar med sig "en liten bulle för ni två ska väl också ha nåt gott 'flin flin flin' "
Sure, en liten bulle är väl inget som vi inte kan hantera. Jag och maken har vanan inne och rör inte någonting, inte ens kaffekannan, innan vi tvättat händerna. Och vi rör inte stolen, kökskranen, servetterna etc heller!
 - Men gästerna är inte lika rutinerade och kan bli förnärmade om man torkar av efter dem eller påminner dem om att tvätta händerna direkt efter maten. I köket. Ta inte vägen om toalettdörren och handtaget och pilla inte på fina blomstervasen på vägen!

Eller på dagis när sonen kommer hem prickig och efter ett tag skriker rätt ut av smärta och klåda tills medicinerna verkar och läppsvullnad går ner och han slutar gråta.
Vid efterforskning visar det sig att de har bakat på avdelningen! När de vet att han är allergisk! 
 - Ja, barnen måste ju i pedagogiskt syfte få måtta upp vetemjöl! Och Max får vänta i det andra rummet under tiden och sen städar vi upp efter bakandet och Max kan vara med igen. Barnen blir ju sååå glada när de får äta det de själva gjort!
Javisst förstår vi det. Men vi förstår också att en allergiker lider helvetets plågor när attacken håller på!
mjöldamm kan ta 6-12 timmar på sig att lägga sig så att en normalkänslig kan vistas i rummet. En känslig person kan inte vistas i lokalen på 24 timmar efter att man hanterat mjöl!
- Ring mig nästa gång så hämtar jag hem honom - tack! Och OM ni skulle missa det av någon anledning, ge honom medicinen utan att fråga och ring mig så fort ni kommer på det. TACK!

Eller när man kommer hem till folk som precis har bakat eller knäckt ägg. Eller haft världens brödorgie med sjutton barn som kastar smulor omkring sig och kletar smör på allt som finns. Typ...

'skakar av sig frustrationen' 
Ja, de gör det inte av elakhet - vi vet ju det. Men varför ska man ifrågasätta allt vi säger och komma med påståenden att "det kan inte vara så farligt" (nej, se själv på när ett litet barn gråter av smärta när bajset är stenhårt, eller trösta och smörj när det kliar som på en narkoman på avtändning?)
Och "ni två ska väl ha nåt gott!?". Tack men nej tack. Vi äter ute om vi inte kan leva utan äggmackor, wienerbröd och sojadränkt kinamat.

Vi hoppas, verkligen önskar och hoppas att lillgrabben i magen inte blir lika allergisk som Max. Men å andra sidan så klarar vi det ju! Så det kanske vore lättare med samma strul än med något annat strul. Tänker på grava hjärtfel, autism, och så mycket annat familjer runtom har att tampas med.
Kanske det vore enklare om jag som ammande mamma åt samma mat som Max och lillebror sedan hakar på samma mat?

Asch, det här skulle ju bli ett glatt och trevligt inlägg - istället blev det en frustration över omgivningens brist på hänsyn till kroniska sjukdomar och ifrågasättande av diagnoser.
Förlåt!
Jag skyller på regnet och gravidhormonerna. OK? ;-)

// G

torsdag 29 juli 2010

Tung o otymplig. I 19:e veckan!?

Det är inte klokt så otymplig man kan känna sig. Och jag är bara i 19:e veckan (v 18+2 idag) :-o
Foglossning gör sitt till, men är inte hela sanningen.
Jag startade med BMI på runt 22 (ca 55kg) och väger nu ca 67, så inte har jag lagt på mig mer än jag brukar heller.
Men ändå är det 'stånk, pust, stön -känslan' över det hela... Hahah :-)
Jag orkar "ingenting" känns det som; minsta uppförsbacke får mig att flåsa. Ökad blodmängd ska visst vara orsaken sägs det.
Pga ischias, foglossning och kotförskjutning i ryggraden kan jag inte stå och gå för långa stunder, egentligen inte sitta heller...
Ändå vet jag att det är lindrigt nu jämfört med vad det kommer att vara om nån månad.
Då kommer jag att läsa det här och tänka att "fy pyttsan - det där var ju ingentiiiiing!"
Jaja, gött att få garva åt sig själv lite. Det kan behövas :-)

// G

onsdag 28 juli 2010

Stugliv mellan himmel och helvete...

Stugliv kan vara ett helvete... 
Ränneskita pga Niferex.
Utedass som är ganska fullt.
Luktar skit (sic!).
Geting som letar sig in i dörrspringan.
Jag är getingallergiker...
Hjärtat slår några extra slag.
Andas lugnt, ta det lugnt, ingen fara...
Motar ut getingen och pustar ut när den flugit iväg.

Ränneskita igen - akut - ränner till dasset.
Där ser jag min förra kluns, före detta svart - numera vitprickig av fluglarver.
YAK!
Fan fan fan, kan inte hålla mig, måste sätta mig, FAN FAN FAAAAN!
Gråtfärdig.

Gormar åt maken:
- TÖM DET JÄVLA DASSET!
Inte i helvete sätter jag mig där och glipar så flugorna sätter bo i din lekstuga. No Way! Då kan du glömma den lekstugan!
'arg, ledsen, uppgiven'
Vill inte vara här längre, vill inte, vill inte... :-(




Stugliv kan vara himmelriket... 
(några timmar senare) 
Dags att ränna igen.
Öppnar dassdörren. Ingen odör? Inget surr?
Lyfter på locket och ser att den är tömd. Jag får lägga första klatten!
Sitter länge länge och lyssnar på fåglarna och syrsorna utanför.
Livet på landet är himlen på jorden! 
:-) 

// G

tisdag 27 juli 2010

Hängbukssvin :-o

Äntligen lättade molnen och solen tittade fram. :-)
Framemot tidig eftermiddag var temperaturen uppe i behagliga 23 grader så jag o Max bestämde oss för att åka till stranden en stund. Pappa var uppe på taket och kämpade med tjärpappen under tiden.

Min bikini som jag köpte i maj har en stoooor kant som ska vara nervikt egentligen, men jag kom på att den funkade finfint att ha uppe på bebismagen istället.
För två veckor sen gick det bra.
Men nu halkar/rullar den bara ner och sätter sig under magen. Hmmh... Rättar till den, och rättar till den igen.
BAH! Orkar inte bry mig - den får ligga där den ligger. Snyggt nervikt/rullad under min hängmage som härbärgerat 4 barn tidigare.

Man känner sig som ett hängbukssvin i vanliga fall och inte blir det bättre av att man är gravid!
"Volangen" hänger så fint undertill så...



Jo, jag såg nog blickarna. Och visst hade det varit roligt med en sån gravidmage som man hade vid första graviditeterna. Men nu är det som det är och inget att göra nåt åt!
Om inte jag vågar visa hur en "riktig" mage ser ut så kan ju folk fortsätta tro att de retuscherade bilderna från tidningarna är det normala?!

Det är nog ärftligt det där - mormor hade världens hängbuk. Och hängbröst.
Men så fick hon också 19 barn på 21 år. Kära lilla mormor...
När vi var i bastun så såg man inte snippan på henne pga magen som hängde för! Och inte älskade vi henne mindre för det :-)

// G

måndag 26 juli 2010

Fertil eller inte? Gynekologens dom

Det här skrev jag i höstas, 2009... 

Jag var i augusti hos gyn på IVF-kliniken i Göteborg.
Jag sökte pga kort lutealfas (tiden mellan ägglossning och mens som ska vara runt 14 dagar - jag hade 9-11 dagar).

Han ansåg att kort lutealfas är ett tecken på klimakterium, så för min del är det helt normalt vid 45 års ålder.
Men att jag "alltid" haft kort lutealfas har inte med saken att göra?

Pergotime skriver han inte ut för att det snarare försvårar barnaalstring genom att förändra slemmet vid ägglossning.
Progesteron skrivs enligt honom bara ut av läkare som inte uppdaterat sig sedan 60-talet då man avlägsnade gulkroppshormonet, och det visade sig att det ledde till missfall.
De rönen är idag heeeeelt reviderade och idag ger man inte Progesteron till par som ska tillverka barnen själva.

Allt detta enligt den gynekologen som jag träffade... *sucka*
Han undersökte mig inte ens en gång!!! Han bara sneglade på mina tempkurvor och hade diagnosen klar:
Hon är gammal...

Till slut, efter mycket tjat från min sida om att man måste väl kunna göra något?, så berättade han att man kan se äggreserven (och hur långt man kommit i klimakteriet) genom ett blodprov: AMH.

Sedan ringde han och berättade att jag hade 4,9 och att jag o maken bör ha sex ca 3ggr/vecka under hela menscykeln utom när jag har mens.

Ja, ja, jag vet; jag borde ta tag i det här o leta fram en ny gyn nånstans. Men nu gick luften ur mig...
Fan fan fan...

// G

Vardagslimmet

Just vardagspussarna, vardagshälsningen mm är det som är limmet i förhållanden.

Vardagshälsningar är tex. gomorron, hej efter jobbet, gonatt.
När man ses och skils ska man uppmärksamma varandra & barnen; för att visa att man uppskattar varandra - oavsett tillfälliga svackor på jobbet eller i ekonomin.

Jag tjatar och tjatar på maken när han börjar bli "nonchalant", när han bara ger beröring när det är dags för 6.

När det inte går in så hoppar grodorna ur munnen på mig:
- "Hur i helvete kan du tro att jag vill pippa när du inte rör vid mig utanför sängen?"
- "Jaaaa, en hel kväll i var sin hörna av soffan är ju det perfekta förspelet?"
- "Jahah, upptäcker du NU att du har en fru? Kunde du inte ha upptäckt det genom att hälsa när du kom in genom dörren efter jobbet?"
- "Duuuh.. om du börjar pussas på förmiddan så kanske jag har tinat upp till kvällen ;-)"
Osv osv...

Japp, maken har en giftig kärring :-D 
För jag kan helt enkelt inte låta det här gå åt pipsvängen,
inte efter 2 kraschade äktenskap plus tre samboseparationer.

Och jag talar ofta om för maken att jag inte tänker dumpa det här nu när jag efter ett helt liv med misstag har hittat den perfekta maken som jag vill leva med resten av mitt liv!

Så han får lov att stå ut med pussar och att jag kräver vardagshälsningarna!

söndag 25 juli 2010

Semestervädret har tagit semester?

Nu börjar det kännas kyligt. Mulet och småregn sedan flera dagar tillbaka.

 
Inatt funderade jag på att sätta igång värmen i stugan, men jag drog istället filtar på mig och sonen.
(vi sover med bara påslakan som "täcke")

Men så börjar man tänka efter... på hur det är att ha en varm stor airbag där fram och försöka sova i sommarvärmen?
Njah, njeh, då är det nog ok med svala nätter när man tänker efter.

2008 hade jag en ettåring och gick med magen i vädret. Eftersom jag var beräknad till november så trodde jag sommaren skulle bli "lugn" men Tji! fick jag!
Magen var STOR och det var varmt varmt varmt. Vi var i Finland och sommaren slog alla rekord.

Ettåringen var varm o gnällig. Jag var varm o gnällig. Hela jävla världen kändes varm o gnällig!
Till råga på allt ville maken ha sex. SEX?? Vem fan tänker på sex när svetten lackar och man knappt står ut med sig själv? Varken jag eller ettåringen sov bra på nätterna så humöret blev ju inte bättre av det precis...
Maken sov dock bra var som helst, när som helst. Det krävdes minst en atombomb för att väcka honom...

Nåja, vi överlevde den sommaren.
Det minnet som är kvar starkast, är när jag sitter med jättemagen i hammocken i skuggan och gosar med ettåringen. Guuuv så lycklig jag var då :-)

Asch, det gör inget att det är svalt, mulet och regnigt. Man sover ju gott i alla fall :-) Och man slipper vattna växterna!

// G

lördag 24 juli 2010

I brist på sex...

Efter kolposkopin och biopsin i tisdags får vi inte ha sex på nån vecka. En vecka. Eller så...

Så vad göra?

Jo, man går ut i blåbärsskogen och planerar för att sitta och rensa blåbär på kvällen istället för att sexa :-D



Efter en blåbärsdag sover man förhoppningsvis gott!

// G

Mjölk med flingor är bra mat för gravida

Crownfield Nougat Pillows fån Lidl.
 'läser på paketet'
40% nougat créme filling
Låter gott :-p 

Näringsvärde per 100 g:
Energi    1903 kJ/453 kcal
Protein    6,5 g
Kolhydrater 68,0 g
  varav sockerarter 32,0 g
Fett 17,2 g
  varav mättade fettsyror    6,6 g
Kostfiber 3,0 g
Natrium    0,2 g

OJ så mycket energi - man måtte bli superpigg och superstark av det ;-)

Jisses... och de flingorna står vid "frukostflingor" i butiken. Borde de inte stå vid "godis" istället?
Men idag är det lördag och bebisen vill ha Nougatkuddar. (mamma med)

// G

fredag 23 juli 2010

Din yngsta son hälsar :-)

Igårkväll när fyraåringen låg i sängen på väg att somna, och jag o maken satt vid bordet med varsin laptop så kände jag det.
DET.
Det man längtar efter och saknar tills de är där: Sparkarna!
Visst har jag känt sprittningar tidigare men eftersom de kommer sporadiskt nån gång i veckan el så, så räknar jag inte riktigt med dem. Det kan ju vara tarmkurr, vilket inte är konstigt när tarmarna är helt uppåner med diarré och förstoppning om vartannat!
 I v 13 kände jag en tydlig puff och blev alldeles salig :-) Efter det: ingenting! Inte förrän runt v 16 då det började kännas som lätta slag av en fiskstjärt då och då.

Men så kom den där serien sparkar, den där som gör att man stannar till och bara känner... medan leendet sprider sig i ansiktet och man känner hjärtat svälla av glädje och lycka.
Han sparkar! Han är ok!

Lillens fötter på ultraljudet 20/7 2010 (v17+0)


Ja, ja, jag vet att det är fånigt. För inte katten betyder sparkarna att ungen är ok. Det är snarare fosterdiagnostiken som visar vilket håll det lutar. Och moderkaksprovet och rutinultraljudet var ju u.a. så...
Men ändå.. så finns tanken där. Om h*n inte sparkar så är det nåt fel. Ungar ska sprattla omkring och vara livliga många många gånger per dygn.

Jag tittade på maken och sa mjukt:
- Du... din yngsta son hälsar :-)
Han tittade på mig och sedan spred sig leendet när det gick upp för honom vad jag menade.

'love'

// G

torsdag 22 juli 2010

Visst känns och märks det att gyn har "karvat därnere" på mig!

Jag har fortfarande lite "mensvärk" och mörk flytning efter kolposkopin och biopsin i tisdags!
Inte alls konstigt med tanke på att hon undersökte mig en lång stund (20-30 min?) och tog 5-6 vävnadsprover att skicka till patologen.
När det inte är semestertider så brukar provsvaret ta runt 3 veckor, så vi får väl lägga på 2 veckor till på tålamodskalendern. Svårt, svårt...

Usch vad jobbigt det var;
Det gjorde rejält ont emellanåt, trots att det på nätet står att det kan "svida lite" när de penslar på ättikslösningen och kan "sticka lite som en spruta" när de tar vävnadsbitar.
BullShit säger jag bara! Det gjorde ONT på riktigt!
Ja, inte så man skrek och kved precis men så att jag var tvungen att koncentrera mig på att ANDAS lugn och fint, andas iiiin.. och uuuuut....
En sån lättnad när hon tog bort instrumenten ur mig och jag efteråt fick vila några minuter med en filt över mig.

Hon förvarnade om att det kan bli som mensvärk och flytningarna kan vara brunaktiga några dagar. Men om det börjar blöda som en mensblödning så skulle jag åka in med en gång.

På det hela är jag väldigt nöjd med bemötandet och handhavandet av det hela.
Professionellt, informativt och sakligt hela vägen.
5 poäng av 5 möjliga ;-)
Hoppas uppföljning och fortsatt vård går lika bra!

// G

Glukosbelastning - YAK!

När jag var hos läkaren den 7 juli hade jag 9,1 i blodsocker :-o
Fast... jag drack en kopp automatchoklad innan så...

På Spec-MVC i förrgår (20 juli) hade jag 7,4 - två och en halv timme efter frukosten!
Jag tog en kopp Wienermelange och gick till BM. Som ville ta ett blodsockerprov: 8,4...
Så det blev bestämt att jag ska göra en glukosbelastning. :-S

Ingen mat mellan kl 20:00 kvällen före och tills glukosbelastningen är gjord.
Och hur kul är det när man är på tjocken och har en liten hungrig parasit i sin mage?
Jaja, det är ingen idé att hoppa över glukosbelastningen heller; om man har graviditetsdiabetes så är det inte bra för mamman och barnet.

Kl 8:00 infann jag mig på Antenatalen, Östra sjukhuset (SU).
Blodprovet visade 4,9. Bra :-)
Jag fick 3 dl sockersörja som skulle drickas på 10 minuter. Då häller jag hellre i mig alltihopa på en gång istället för att känna efter!
Sagt och gjort. Blunda, tänk inte efter, häll upp, häll i. Häll upp, häll i. Häll upp, häll i.
JAG KLARADE DET!
'blurrrph' Hmmh... inte spy nu.. nänä, håll det nere... Det gick fort över och så började den två timmar långa väntan på att få göra nästa blodprov.

Sköna fåtöljer underlättar upptäckte jag och slumrade lite mellan tidningsbläddrandet..
Så till sist var det dags för blodprov igen.
8,4 :-)  JIPPIII! Ingen graviditetsdiabetes :-)

Efteråt upptäckte jag att man varken skulle äta eller dricka efter kl 20 föregående kväll :-o
Ojdå... jag som drack som vanligt kvällen före, tog några klunkar på natten och några klunkar till på morgonen.
Hmmm.... jag tror jag får vara uppmärksam på blodsockret i fortsättningen också... för bebisens skull!

// G

tisdag 20 juli 2010

En heldag på sjukan!

Gyn på Sahlgrenska:
- Hade cellförändringar på cytologprovet den 7 juli, så idag var jag på Sahlgrenska och gyn som kollade livmodertappen i mikroskop (kolposkopi). Det var inte mysigt 'ryyys'
Japp, stora cellförändringar (måttlig till svår)... så prov togs till patologen (håll tummarna) och en ny koll i graviditetsvecka 28-31 ungefär. :-( 
Om jag inte hade varit gravid så hade de gjort en sk konisering (att skära bort cellförändringarna med laser eller diatermislynga (en upphettad metalltråd).) på mig, men nu får det vänta till ca 4 månader efter förlossningen. 
Guuuv så skönt att de upptäckt cellförändringarna NU istället för om några år :-) 
Obehandlade cellförändringar kan leda till cancer nämligen!
Sedan besök hos BM:
- Jag hade högt blodsocker (7,4-8,1)
så jag gör en glukosbelastning (yak) i morgon. :-(
- Läkaren ville ha extra koll på lillsnorre och jag fick en tid för ul i v 26. :-)
(mitt första barn dog under graviditeten så jag kollas alltid extra med tillväxt-ul - mest för att jag ska känna mig lugn).
- HB vill inte gå upp trots Niferex :-(
Men det är långt kvar till förlossning så jag har tid på mig att försöka :-)
- Blodtrycket ligger suveränt trots att jag slutar med medicinen :-o :-D

Och efter BM var det dags för Rutinultraljud
Japp, han hade allt på plats - inklusive snopp o pung :-D (fast vi visste redan könet från moderkaksprovet)
Det beräknade förlossningsdatumet blev flyttat från 23 dec till 27 dec :-o
Nyårsskålen ligger risigt till alltså...
Han låg mest med ena armen på huvudet (som man brukar ligga när man sover på sidan).
Åååh så söt han var när han gäspade stort - två gånger!
'jollrar fånigt' Hallenuttenemejjandå-så-söööt-han-ääääär!
 Vi fick fina bilder med oss hem! Naturligtvis glömde vi bilderna på bordet hemma och nu är vi i stugan. Nåja, vi har filmsekvenser i mobilkameran: en där han har armen uppe och handen vid huvudet, en med snygg ryggradslinje och en sööööt (nu är vi där med hallenuttandet igen :-D) bild på små fossingarna!

!! Pust! vilken dag!

Summering av dagen:
Lillsnorre mår utmärkt men morsan behöver fixas till lite ;-)
Jo, jag är ganska nöjd med dagen även om det var obehagligt att kolla cellerna på livmodertappen och att de inte kunde avskrivas som lätta/lindriga förändringar. 
// G



Fördjupning - Ultraljud: 
Checklista för rutinmässig ultraljudsundersökning under
graviditet (SFOG 1997)
•Uterusöversikt •Antal foster•Levande foster•Placentas läge•Fostervattenmängd•Antal kärl i navelsträngen•
Fetometri: CrownRump Length (CRL), Biparietaldiameter (BPD),Femurlängd(FL),Abdominell diameter(AD)•Skallform•Hjärnventriklar•Ansikte•
Hjärtat: Placering, Storlek, •4-kammarbild, (stora kärlen)•
Diafragma•Ventrikel•Bukvägg•Njurar•Urinblåsa•Ryggrad•Armar och ben
 

måndag 19 juli 2010

Mammakläder och tid till Sahlgrenska Gyn

Magen bara jäser och jäser - fattar inte... är ju "bara" i 18:e veckan och ser ut att kläcka nästa månad eller så. Nåja, det är bara att acceptera faktum och införskaffa kläder därefter. 
Eller - när man tänker efter så är det kanske inte konstigt att magen är stor med tanke på att det är femte barnet som töjer ut fläsket :-) Fem barn under 25 års tid... Livet är fantastiskt!

Eftersom jag inte är så pigg på att ränna omkring i alla små boutiquer som finns så håller jag mig till de kedjor som ligger "nära mataffären och leksaksbutiken och nära allt annat" så man kan smita in när guben och sonen kikar in i leksaksaffärer och hos elektronikkedjor.
Idag gick färden till Allum Partille för familjen, och H&M och PoP för min del.

H&M har REA! Me likes REA :-D
Det betyder fler plagg för samma peng, plus några bonusplagg - det är ju så billigt ;-) .

Jag letade efter ett linne, ett enkelt basic linne med rynk i sidan för lilla/stora magen.
Men de hade de inte på rea-avdelningen... Dock fanns det andra basic linnen men ingen som föll mig på läppen. Istället hittade jag en underbar turkos ärmlös skapelse med beigebrun brodyr i urringningen. DEN tar vi!
Jag kikade även på amningslinnena som ser bekväma ut men det får vänta till efter ultraljudet som är i morgon.

Idag ringde de från Sahlgrenska och jag fick en tid redan i morgon kl 11 för kontroll pga cellförändringarna (cytologprov togs nyligen). Skönt att de jobbar på trots att det är sommar och semestertider!
Jag hade sedan tidigare tid till Barnmorskan och Ultraljud.
Så morgondagen ser ut som såhär:
Sahlgrenska kl 11, BM på Spec-MVC på Östra kl 13:15 och UL på Östra kl 13:45.
Huvvah så spännande det ska bli! 
Lyckligtvis kan mormor ställa upp och passa nollsexan :-)

Hmmh, hoppas jag o maken hinner äta något gott ute när vi ändå är barnlediga för en gång skull - tex kinakäk som inte funkar för nollsexans allergier.
Mums :-p .
Hahah, snacka om att synda - med mat! Är man gravid eller är man gravid? ;-)

Huvvah så spännande det ska bli!

Fördjupning: Rutinultraljud i v 18
http://www.sahlgrenska.se/SU/1/Forlossningsvard/GRAVID/Antenatal/
och en riktigt tung men bra text
http://www.sbu.se/sv/Vetenskap--Praxis/Vetenskap-och-praxis/2010/
Läs och begrunda?
:-)